FÓLIÁBAN SÜLT RAKOTT CSIRKEElkészítési idő: 50 perc Hozzávalók: 1 csirke, 80 dkg burgonya, 2 evőkanál zsír, petrezselyemzöld, törött bors, só 2 tojás, 1 evőkanál liszt, 2 dl tej, 2 dkg vaj.
A darabokra vágott csirkét besózzuk, egy kevés liszttel meghintve forró zsírban átsütjük és félretesszük. Zsírjában megforrósítunk 1 evőkanál lisztet, felöntjük 2 dl tejjel,és tejföl sűrűségűre főzzük. Közben a burgonyát megfőzzük, karikákra vágjuk. Ha a tejes mártás langyosra hűlt, egyenként belekeverjük a tojássárgáját. A fehérjéből vert kemény habot sóval, törött borssal, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük és elvegyítjük a szeletelt burgonyával. Egy tűzálló tálat kibélelünk alufóliával, aljára terítjük a burgonya felét, rátesszük az átsütött csirkedarabokat, befedjük a megmaradt burgonyával, és vajdarabokat morzsálunk rá. Az edényt lezárjuk egy fólialappal, és sütőben kb. 20-25 percig sütjük. Fejes salátával vagy céklával tálaljuk.
Bacon csíkokba csomagolt
és Őzgerincformába sütött csirkemell
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg csirkemell (kockákra vágva)
2 csomag bacon szalonna
(csíkozott) 4 evőkanál tejföl
3 evőkanál liszt
2 db tojás
só, bors, petrezselyem,
gomba, fokhagyma.
Elkészítés:
A kockákra vágott
csirke mellett összekeverjük a 4 evőkanál tejföllel a 3 evőkanál liszttel és a
2 db tojással. Ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, petrezselyemmel,
fokhagymával és beletesszük gombát is.
Az őzgerincformát
kibéleljük fóliával és a keresztbe helyezett bacon csíkokkal. Beleöntjük a
masszát, ráhajtogatjuk a bacont és a fóliát, előmelegített sütőbe egy óra
hosszát sütjük, majd egy sütőlapra borítjuk, megnyitjuk a fóliát és pirosra
sütjük. Ha van otthon egy kis sörünk akkor meglocsolhatjuk vele, tuti nem
rontja el az ízét, sőt…………J!
Köretajánlat:
Legapróbb (golyókat)
újburgonyát veszünk a piacon, jól megsikáljuk, vegetás, sós vízben félpuhára
főzzük, lecsepegtetjük, törlőpapírral a maradék nedvességet felitatjuk majd
forró olajban aranysárgára sütjük.
JÓ ÉTVÁGYAT (Sissy receptje)
Tejszínes-újhagymás csirkefalatok
hozzávalók 4 főre
60 dkg csirkemell 2 dl tejszín 1-2 dl tej 3 szál újhagyma (több is lehet) 1 közepes fej vöröshagyma 1 tubus tömlős krémsajt (nálam most erős, de lehet tejszínes, füstölt vagy zöldfűszeres is) só bors olívaolaj
A csirkét kockákra, az újhagymát karikára, a vöröshagymát apróra vágjuk. A csirkét ízlés szerint fűszerezzük (só, bors és amit még szemünk-szánk megkíván), az olajon fehéredésig pirítjuk, szűrőkanállal kivesszük, félretesszük. A visszamaradt olajon megfuttatjuk a hagymákat (az újhagymának kevesebb idő is elég, ezért picit később adjuk hozzá). Visszatesszük a serpenyőbe a csirkét, felöntjük a tejszínnel, majd belenyomjuk a krémsajtot. Tejjel ízlés szerinti sűrűségűre higítjuk. Felforraljuk, kb. 10 perc alatt készre főzzük. költség: 1200 Ft
Szaftos husi recept
hozzávalók 4 főre
1/2 kg csontozott hús (tetszés szerinti; ebben az esetben disznó ) 3 gerezd fokhagyma olaj kb fél dl tejszín 1 nagy pohár tejföl liszt ételízesítő bors bazsalikom (elhagyható)
Tejfölös csirkepaprikás
hozzávalók 4 főre
4 db egész csirkecomb 4 db csirkeszárny 2 db közepes vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 1 dl olaj 1 tk durvára tört bors 1 tk majoranna 1 tk pirospaprika 1 db babérlevél 2 tk só 1 doboz tejföl (175 g)
A csirkehúst megmossuk és papír kéztörlővel leitatjuk. A combokat és a szárnyakat az izületnél kettévágjuk. A vöröshagymát meghámozzuk és kevés sóval üvegesre pároljuk az olajban. A fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, és hozzáadjuk a vöröshagymához. Beletesszük a csirkét, és többször átkeverjük, hogy a hús valamennyi oldalról megpiruljon, így főzés közben magában tartja az ízanyagokat. Rászórjuk a fűszereket, sózzuk és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Felforraljuk, majd kis lángon kb. 1 óra alatt puhára főzzük. A tejfölt csomómentesen elkeverjük a liszttel és kevés vízzel, majd behabarjuk a paprikást. Még egyszer átforraljuk és tálaljuk. 2 tk liszt
Borjúpaprikás recept
hozzávalók 4 főre 80 dkg borjú lapocka 2 db vöröshagyma 5 dkg mangalica zsír 1-2 ek pirospaprika 1 paradicsom 2 zöldparika só, bors 3 dl tejföl 1ek liszt
A húst felkockázzuk. A vöröshagymát felaprítjuk és aranysárgára pirítjuk a zsírban, majd lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a pirospaprikát. Felöntjük kis vízzel és zsírjára sütjük. Ezután jöhet bele a hús, pirítgatjuk, sózzuk, és fedő alatt elkezdjük a párolást, folyamatosan adva hozzá vizet (ez függ attól, hogy mennyire jó minőségű húst sikerült beszerezni). Mikor félig megpuhult a hús, hozzáadjuk a paradicsomot és a zöldpaprikát (vagy a lecsót). Amikor teljesen puha a hús, a tejfölből és lisztből készített habarással behabarjuk. Még borsozzuk, sózzuk.
Savanyú tojás recept
előkészület: 5 perc főzés: 20 perc hozzávalók 4 főre 1 apró vöröshagyma 4 ek olaj 1 púpozott ek liszt 1 csapott kk paprika 2-3 babérevél 1 csapott kk só 1 kk cukor 1 ek ecet 1 kis pohár (150 g) tejföl mustár 4 tojás
A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk. Az olajat egy lábasban kissé megforrósítjuk, a lisztet kevergetve 1 perc alatt zsemleszínűre pirítjuk rajta. A hagymát hozzáadjuk, egy picit tovább pirítjuk, majd félrehúzva pirospaprikával meghintjük. Kb. 5 deci vízzel felöntjük, a babérlevelet, csipetnyi sót, ecetet, cukrot és a tejfölt hozzáadjuk. 2-3 perc alatt kevergetve sűrű mártás lesz belőle. Megkóstoljuk, és ha kell utána ízesítjük, és egy kevés mustárt adunk hozzá. Az egészet egy széles serpenyőbe öntjük, és a tojásokat, mintha tükörtojást készítenénk, beleütjük. Lassú tűzön addig főzzük, míg hártyásodni nem kezdenek a tojások. Galuska vagy tészta illik hozzá köretnek.
Eggs Benedict avagy Benedek tojás recept
4 db english muffin/kenyérszelet 8 szelet prosciutto / kanadai bacon 4 db tojás frissen őrölt bors só ecet vaj Hollandi mártáshoz:
2 ek víz 2 db tojás sárgája negyed citrom leve ( ízlés szerint adagoljuk ) 12 dkg vaj fehér bors cayenne bors
A tojások sárgáját vízgőz fölött felhabosítjuk pár perc alatt, közben hozzáadjuk a vizet. Levéve a tűzről, az olvasztott vajat folyamatosan adagolva hozzákeverjük, alaposan felhabosítjuk míg krémes állaga nem lesz, majd ízesitjük citromlével sóval, cayenne borssal, fehér borssal. Felhasználásig meleg helyen tartjuk. Miközben készül a hollandi mártás, a sütőt előmelegítjük és a sonkaszeleteket sütőpapírral bélelet tepsiben pár perc alatt ropogósra sütjük. A posírozott, avagy buggyantott tojásoknak 2 db lábosban vizet forralunk, az egyikbe ecetet löttyintünk, a másikat sózzuk. Amikor már felforrt az ecetes víz, az előzőleg felütött tojásokat - óvatosan, a sárgája egyben kell, hogy maradjon - egyesével egy szedőkanálba átöntjük, mérsékeljük a hőt a lábos alatt, és óvatosan, a kanállal együtt pár másodpercig a vízben tartjuk, majd a vízbe csúsztatjuk a tojást. A fehérjét alakíthatjuk a szedőkanállal és 2 percig főzzük gyöngyöző vízben. 2 perc leteltével kiszedjük a tojásokat, és sós vizes fürdőbe mártjuk őket, így nem lesznek ecet ízűek. Míg a tojások készültek, a muffinokat megpirítottuk, most már csak az a dolgunk, hogy tálaljuk. Vajas muffin-2 szelet sonka - 1 db tojás, mártás, frissen őrölt bors.
|