Üdvözöllek Vendég |                           
2024-04-29,

14:01:58Hétfő



                     Üdvözöllek

Itt mindent megtalálsz!









Keresgélő!






Ételek

   gyerekeknek (és felnőtteknek)

Sonkás
krém


   
1 evõkanál nagyon finomra vagdalt és szétnyomkodott
(vagy megdarált) gépsonkát jól kikeverünk
1 evõkanál margarinnal. Ízesíthetjük 1
mokkáskanálnyi finomra reszelt édes zöldpaprikával.


Szalonnakrém


   
1 evõkanál margarint elkeverünk 1 kávéskanálnyi
nagyon finomra reszelt édes zöldpaprikával és
2 kávéskanálnyi elkapart vagy ledarált (pl.
erdélyi) szalonnával. (Az egészen pici, 10 hónap
körüli babák is nagyon szeretik.)


Tojáskrém


   
1/2 keményre fõzött tojást nagyon apróra
vágunk, aztán habosra keverjük 1 evõkanál
margarinnal. Keverhetünk bele 1 kávéskanál reszelt
sajtot. nagyobb gyerekeknek apróra vágott snidlinget, esetleg
cseppnyi mustárt.


Tonhalkrém
(inkább 1 éven felülieknek, a csecsemõknél
a hal gyakran kiütéseket okoz)


   
1evõkanálnyi konzerv tonhalat (legjobb a nem olajos) villával
szétnyomkodunk, aztán elkeverjük 1 evõkanál
margarinnal. Néhány csepp citromlével ízesítjük.


        


Fasírt 


   
30 dkg darált sertés- vagy baromfihúst összekeverünk
1 tejbe áztatott, kinyomkodott zsemlével, 2 tojással,
2-3 finomra reszelt kisebb sárgarépával (a répát
kicsiknek kb. 5 percig fõzzük, mielõtt lereszelnénk).
Ízesítjük sóval, apróra vágott
petrezselyemzölddel, kávéskanálnyi finomra reszelt
vöröshagymával vagy apróra vágott snidlinggel,
esetleg csipetnyi borsikafûvel. A masszából apró
golyókat formázunk, és bõ olajban lassan megsütjük
õket (ügyeljünk rá, hogy jól átsüljenek,
ne csak a külsejük piruljon meg). Répa helyett keverhetünk
a húsba finomra reszelt almát vagy krumplit, nagyobb gyerekeknek
apróra vágott gombát, esetleg darált diót.


Gombóc
(nudli)


   
3 nagyobb fõtt
krumplit melegen áttörünk 1 evõkanál margarinnal.
Hozzáadjuk 1 tojás sárgáját, 3 evõkanál
grízt, 1-2 evõkanál lisztet, majd összegyúrjuk.
Különbözõ töltelékkel (szilva, barack,
meggy...) gombócokat készítünk. Forró
vízben kb. 10 percig fõzzük. Pirított zsemlemorzsára
szedjük. Fahéjas porcukorral megszórjuk.


   
Az alaptésztából sodorhatunk nudlit is.


Grízes
burgonyás fasírt


   
Meghámozunk
3 nagy fõtt krumplit és melegen lereszeljük. Hozzáadunk
2 kávéskanál lisztet, 2 evõkanál darát,
1 evõkanál olajon pirított vöröshagymát,
csipetnyi vegetát, apróra vágott petrezselymet, 1
tojást. Összekeverjük. Lisztbe, tojásba, morzsába
panírozzuk. Olajban kisütve hús helyett adható.


Grízfasírt

   
Keményre
fõzött tejbedarából pogácsát formázunk,
lisztbe, tojásba, morzsába panírozzuk és forró
olajban kisütjük. Fahéjas porcukorral megszórjuk.


Gyümölcsleves

   
2 dl vizet 1 evõkanál kristálycukorral 1-2 szem
szegfûszeggel, körömnyi fahéjdarabkával és
kis szelet citromhéjjal felforralunk. A felforrt vízbõl
a fûszereket leszûrjük, majd beleteszünk 10 dkg értelemszerûen
megtisztított és feldarabolt gyümölcsöt (sárga-
vagy õszibarackot, meggyet, cseresznyét, almát, körtét,
nagyobbaknak epret,), és 5-10 percig fõzzük. (Finomabb
a leves, ha ezután a gyümölcs felét turmixoljuk,
majd a turmixolt gyümölcsöt újra a levesbe tesszük.)
Egy zacskós vaníliás pudingporból 1 csapott
evõkanálnyit elkeverünk 1 dl tejjel. A pudingos tejet
a levesbe öntjük. A levest folyamatosan kevergetve még
egyszer felforraljuk. Kis tálkában tejszínhabrózsával
díszítve tálaljuk.


Gyümölcsös
krémtúró


   
10 dkg tehéntúrót és 10 dkg friss (megtisztított
és feldarabolt) vagy fagyasztott gyümölcsöt a gyümölcs
fajtájától függõ mennyiségû
cukorral merülõmixerrel vagy turmixgépben teljesen pépesre
keverünk. 


Húsfelfújt

   
a) 2 dkg vajat 1 tojás sárgájával habosra
keverünk, hozzáadunk 1 tejben áztatott kinyomkodott
zsemlét, 15 dkg áttört, puhára párolt
csirkehúst, egy kávéskanál olajon megfuttatott
reszelt vöröshagymát, apróra vágott petrezselyemzöldet,
csipetnyi sót és a tojás keményre vert habját.
Kivajazott tûzálló tálkába töltjük
úgy, hogy a massza csak a forma 2/3 részéig érjen,
mert sülés közben felemelkedik. Megsütjük.


   
b) Kávéskanálnyi vajat 1 tojás sárgájával
habosra keverünk, hozzáadunk 15 dkg áttört, puhára
párolt csirkehúst, kávéskanálnyi olajon
megfuttatott vöröshagymát, apróra vágott
petrezselyemzöldet, csipetnyi sót és 1 tojásfehérje
keményre vert habját. 1 krumlit apró darabokra vágva
csipetnyi sóval puhára fõzünk. Langyosra hûtve
1 tojás sárgájával, 1 kávéskanál
margarinnal pépesítjük, hozzákeverjük a
tojás fehérjébõl vert kemény habot.
A kivajazott tálkába vékony réteg krumplipürét,
aztán húspürét rakunk váltakozva, amíg
az alapanyagok el nem fogynak. Sütõben mérsékelt
tûzön, lassan megsütjük. Állíthatjuk
a tálat egy ujjnyi vízzel megtöltött tepsibe is.
Óvatosan borítsuk tányérra.


Kalács

   
50
dkg sima lisztben elmorzsolunk 3 dkg élesztõt, hozzáadunk
egy csipet sót, 5 dkg porcukrot, összekeverjük. Belereszelünk
5 dkg kemény margarint, beleöntünk 3 dl tejet, és
jól összekeverjük. A tésztát kétfelé
osztjuk. Az egyik felébe beleszórunk 1-2 evõkanál
kakaóport. A kétféle tésztát külön-külön
fényesre, simára dagasztjuk. Meleg helyen másfél
órát kelesztjük. A megkelt tésztából
liszttel meghintett deszkán hengert formázunk, és
kis darabokra vágjuk. A darabokból kb. 1 cm átmérõjû
és 10 cm hosszú rudakat sodrunk. Három rudat (legyen
köztük barna és sárga is) a végüknél
csepp felvert tojással összeragasztunk, és egybefonjuk
õket, mint a copfot, így apró kalácsokat kapunk.
A kalácsokat kikent, kilisztezett tepsibe rakjuk, aztán még
fél óráig kelesztjük. Ezután felvert tojással
megkenjük, esetleg nagyobb szemû kristálycukorral vagy
színes díszítõcukorral megszórjuk. Elõmelegített
sütõben (180°C) megsütjük.


Karfiolpaprikás

   
A karfiolt (5-6 kisebb rózsányit) sós vízben
apró rózsákra szedve 5 percig elõfõzzük.
Zsiradékon üvegesre párolunk 1 kávéskanál
reszelt hagymát, rászórunk 1/2 kávéskanál
édes pirospaprikát, hozzáadjuk a karfiolt, csipet
sót (vagy vegetát) és kevés vizet aláöntve
puhára pároljuk. Tejszínnel, zöldpetrezselyemmel
ízesítjük vagy tejfölös habarással
sûrítjük. A habarás után jól kiforraljuk.


 

Keksz


   
1/4 csomag sütõportelkeverünk 30 dkg liszttel, hozzáteszünk
15 dkg vaníliás porcukrot, 12 dkg margarint és 1 tojást.
A hozzávalókat összegyúrjuk, és a tésztát
2 órát pihentetjük. Utána liszttel meghintett
gyúródeszkán kinyújtjuk, villával megszurkáljuk,
és különbözõ formára szaggatjuk. Kivajazott
tepsiben aranysárgára sütjük.


Kenõsajt

   
1/2 kg tehéntúrót összekeverünk 10 dkg vajjal,
egy egész tojással, 1 csapott kávéskanál
szódabikarbónával, 1-2 kávéskanál
sóval. Gõzfürdõben állandó keverés
mellett 10-15 percig fõzzük, míg egynemû, krémszerû
massza lesz. Ízesíthetjük darált köménnyel, 
édes piros- paprikával, apróra vágott petrezselyemmel
vagy snidlinggel, kaporral, zúzott fokhagymával, finomra
darált dióval. Kivajazott tálkába öntve
kihûtjük. A hûtõgépben lefedve több
napig elál. Az ízesítés nélküli
változatot keverhetjük nagyobb csecsemõk fõzelékébe
(nem nyúlik, nem tapad), nagyobbaknak pedig a gyermek ízlése
szerinti változatot kenyérre kenve adhatjuk.


Kukoricafasírt

   
a) édesen


       
A kész kukoricakásához (készítését
lásd utóbb), miután kihûlt, 1 tojás sárgáját,
1 kávéskanál margarint keverünk, panírozzuk
és forró olajban kisütjük. Melegen fahéjas
porcukorral megszórjuk.


   
b) sósan


       
A kukoricakása készítésekor a tejbe csipetnyi
sót teszünk, a cukrot pedig elhagyjuk. A kihûlt kukoricakásába
1 tojássárgáját, 1 kávéskanál
olajon megpirított reszelt hagymát keverünk. Pogácsákat
formálunk, panírozzuk, forró olajban kisütjük.
Hús helyett is adható.


Kukoricakása
(gluténmentes)

   
2 dl tejbe 2 kávéskanál cukrot és 2 evõkanál
kukoricadarát keverünk, 10 percig gyakori kevergetéssel
fõzzük.


Limonádé

   
1 nagy citrom levét kipréseljük, elkeverjük 2-3
evõkanál porcukorral vagy mézzel, felöntjük
1 liter vízzel vagy csipkebogyóteával.


   
Meleg nyári napokon minden gyereknek rengeteget kell innia (akár
másfél, két litert). Reggel elõkészíthetünk
például egy liternyi limonádét, amit hûtõszekrényben
tárolunk és fogyasztás elõtt piciknek enyhén
felmelegítünk (meleg vízbe állítva vagy
mikrohullámú sütõben).


Linzer 

   
Készítsük el az alábbi alaptésztát:
30 dkg lisztet, 10 dkg cukrot, 1 zacskó vaníliás cukrot,
1 tojást, csipetnyi sót és 20 dkg margarint gyors
mozdulatokkal összegyúrunk, majd a tésztát kettéválasztjuk
és a felébe belegyúrunk 2-3 evõkanál
kakaóport. A tésztát 1 órára vagy akár
egy éjszakára hûtõszekrénybe tesszük.


   
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és
minél többféle süteménykiszúrót
keresünk elõ. Ebbõl a tésztából
az óvodás korú gyerekek (a kisebbek segítséggel)
szebbnél szebb süteményeket készíthetnek.
A szaggatókkal különféle mintákat szúrhatnak
ki a sárga és barna tésztákból (csak
arra kell ügyelni, hogy mindegyiknek párja legyen, mert a végén
kettesével összeragasztjuk õket). A maradék tésztából
hengereket gyúrunk, és a kicsik ügyesen hosszú
zsinórokká sodorhatják õket. A tésztazsinórokból
formázhatunk perecet, karikát, de akár számokat
vagy betûket is. A zsinórokból készült
sütemények tetejét sütés elõtt kenjük
be tojásfehérjével, és a gyerekek színes
cukorgyöngyöket, durvára vágott diót, mandulát
vagy mogyorót szórhatnak rájuk. A süteményeket
kivajazott tepsibe rakjuk, elõmelegített sütõben
(200°C) kb. 20-30 percig sütjük (a sárga tésztának
nem szabad megbarnulnia). Amikor megsült, a gyerekek a különféle
formákra kiszúrt süteményekbõl az egyformákat
összeragaszthatják lekvárral, Nutellával vagy
csokoládékrémmel (10 dkg olvasztott tortabevonót
habosra keverünk 10 dkg margarinnal és 2 evõkanál
porcukorral). Az így, közösen elkészített
sütemény mindenkinek ízleni fog. (Legfinomabb másnap,
amikor a tölteléktõl a tészta egy kicsit megpuhul,
de valószínûleg addigra már elfogy.) A gyerekek
ezt a süteményt ajándékozásra is felhasználhatják.
(Szintén a kicsikkel együtt egy tiszta, jó állapotban
levõ kisebb kartondobozt kívülrõl bevonunk színes,
mintás csomagolópapírral, belülrõl pedig
kibélelünk alufóliával vagy mintás papírszalvétával
- a gyerekek ízlése szerint. Ebbe a dobozba rakhatják
a gyerekek a saját maguk készítette süteményeket
ajándékba a nagymamának, nagypapának vagy más
kedves rokonnak. Biztosan sikere lesz.)


Madártej
kicsiknek


   
1 keményre fõzött tojássárgáját
összeturmixolunk 1 evõkanál vaníliáscukorral
és 3 dl tejjel. Kis tálkában, tejszínhabrózsával
díszítve tálaljuk.


Májfelfújt

   
a) 2 dkg vajat 1 tojás sárgájával habosra
keverünk, hozzáadunk 1 tejben áztatott kinyomkodott
zsemlét, 15 dkg áttört, nyers csirkemájat, egy
kávéskanál olajon megfuttatott reszelt vöröshagymát,
apróra vágott petrezselyemzöldet, csipetnyi sót
és a tojás keményre vert habját. Kivajazott
tûzálló tálkába öntjük úgy,
hogy a massza csak a forma 2/3 részéig érjen, mert
sülés közben felemelkedik. Megsütjük.


   
b) Kávéskanálnyi vajat 1 tojás sárgájával
habosra keverünk, hozzáadunk 15 dkg áttört, nyers
csirkemájat, kávéskanálnyi olajon megfuttatott
vöröshagymát, apróra vágott petrezselyemzöldet,
csipetnyi sót és 1 tojásfehérje keményre
vert habját. 1 krumlit apró darabokra vágva csipetnyi
sóval puhára fõzünk. Langyosra hûtve 1
tojás sárgájával, 1 kávéskanál
margarinnal pépesítjük, hozzákeverjük a
tojás fehérjébõl vert kemény habot.
A kivajazott tálkába vékony réteg krumplipürét,
aztán májpürét rakunk váltakozva, amíg
az alapanyagok el nem fogynak. Sütõben mérsékelt
tûzön, lassan megsütjük. Állíthatjuk
a tálat egy ujjnyi vízzel megtöltött tepsibe is.


Meggyturmix

   
2 dl forralt és kihûtött vízhez vagy tejhez 10
db kimagozott meghámozott meggyet és 1 evõkanál
porcukrot vagy mézet keverünk. Turmixoljuk.


Õszi-
vagy sárgabarackturmix


   
2 dl forralt és kihûtött vízhez vagy tejhez
1 db kimagozott, meghámozott és apróra vágott
õszibarackot (vagy 2 db kimagozott, meghámozott és
felaprított sárgabarackot) és 1 kávéskanál
porcukrot vagy mézet keverünk. Turmixoljuk.


Paradicsomturmix

   
2 dl forralt és lehûtött vízhez 1 nagyobb
vagy 2 kisebb meghámozott, kimagozott és szitán áttört
paradicsomot és 1 kávéskanál cukrot keverünk.
Turmixoljuk.


Parajpuding
sajtmártással


   
25 dkg mélyhûtött parajpüré levét
alaposan kinyomkodjuk, hozzáadunk 4 egész tojást,
csipetnyi sót. Alaposan összekeverjük, majd olajjal kikent,
lisztezett pudingformába öntjük úgy, hogy a massza
csak a forma 2/3 részéig érjen, mert sülés
közben felemelkedik. A pudingformát egy ujjnyi vízzel
megtöltött tepsibe állítjuk. A sütõben
megsütjük.


   
Sajtmártás:


4 dkg margarint
felolvasztunk, belekeverünk 4 lesimított evõkanál
lisztet, a tûzrõl lehúzva csomómentesen elkeverjük
1/2 liter tejjel. Csipet sóval ízesítjük. A tûzre
visszatéve, állandóan kevergetve besûrítjük.
Belekeverünk 10 dkg reszelt sajtot, és még egyszer felforraljuk.


   
A parajpudingot a sajtmártással tálaljuk.


Répatorta
(gluténmentes)

   
20 dkg sárgarépát megtisztítunk és
finomra reszelünk. 4 tojássárgáját habosra
keverünk 15 dkg porcukorral, hozzáadjuk a sárgarépát,
15 dkg darált mandulát,10 dkg rizs- vagy burgonyalisztet,
1 citrom reszelt héját és egy csipet sót. Végül
óvatosan összekeverjük a 4 tojás kemény
habbá vert ehérjével. Kivajazott, lisztezett formába
simítjuk, elõmelegített sütõben (180°C)
kb. 35-40 percig sütjük. Melegen meghintjük vaníliás
porcukorral.


 

Rizsfelfújt


   
A
kész tejberizsbe vaníliás cukrot,
2-3 evõkanál mazsolát, citromhéjat és
2 tojás felvert habját keverünk. Kivajazott, morzsával
beszórt sütõformába öntjük úgy,
hogy a massza csak a forma 2/3 részéig érjen, mert
sülés közben felemelkedik, elõmelegített
sütõben (180°C) 20 percig sütjük. Adhatunk hozzá
gyümölcsszörpöt vagy olvasztott csokoládét.


Sajt
rántva


   
A
sajtot kb. 2x2 cm-es 1 cm vastag darabokra vágjuk. A darabkákat
egyenként lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába
panírozzuk, majd forró olajban kisütjük.


       
A gyerekek sokkal szívesebben megeszik az ilyen apró falatkákat,
mert nem kell bajlódni a vágással, egyszerre be lehet
kapni õket. Ráadásul a keveset evõ gyerekek
is könnyebben jóllaknak tõle, még ha nem is esznek
köretet hozzá, mert a panírban is van annyi szénhidrát
és kalória, mint a krumpliban vagy rizsben.


   

 

Sárgarépás
krumplipüré


   
2 db kis krumlit (kb. 15 dkg) és 1 közepes sárgarépát
(kb. 10 dkg) megtisztítunk, apróra vágunk és
annyi csipetnyi sóval és cukorral ízesített
vízben, amennyi éppen ellepi, puhára pároljuk.
Ha megfõtt (addigra a levét szinte teljesen beszívja,
1 dl tejjel felöntjük, és még egyszer felforraljuk.
Ezután egy kávéskanál vajjal (esetleg 1-2 evõkanál
tejszínnel) elkeverjük, krumplinyomón áttörjük
vagy turmixoljuk.


Sárgarépaturmix

    
2 dl forralt és kihûtött vízhez 2 púpozott
evõkanálnyi finomra reszelt répát, néhány
csepp citromlét és 1 kávéskanál porcukrot
vagy mézet keverünk. Turmixoljuk.


Sárgarépás
sütemény


   
13
dkg vajat habosra keverünk 5 dkg vaníliás porcukorral.
Hozzákeverünk 15 dkg finomra reszelt sárgarpát,
15 dkg rétes lisztet és 2 mokkáskanál sütõport.
A tésztát jól összegyúrjuk, lisztezett
gyúródeszkán vékonyra nyújtjuk, és
csillagokat, virágokat, köröket szaggatunk belõle
(mindegyik formából páros számú legyen)
és minden másodiknak a közepét kis méretû
kerek szaggatóval kiszúrjuk. A süteményt kivajazott,
lisztezett tepsiben elõmelegített sütõben megsütjük.
Egy-egy egész és lyukas formát gyümölcslekvárral
összeragasztunk, tetejüket vaníliás porcukorral
megszórjuk.


Sütőtökkrém
(édesség)

   
25 dkg megsütött vagy mikrohullámú sütőben
megpárolt (felszélé nélküli, száraz) sütőtököt szitán áttörünk,
habosra keverjük 1 evőkanál margarinnal, 2 evőkanál
(ízlés szerint vaníliás vagy fahéjas)
porcukorral. Tejszínhabbal, mazsolával, dióval díszítjük.


Sütõtöktorta

   
1 kg sütõtököt apróra vágva (reszelve)
1/2 liter citromhéjjal ízesített tejben sûrû
péppé fõzünk. Ha langyosra hûlt, hozzákeverünk
5 dkg cukrot, 5 dkg margarint, 15 dkg felaprózott vegyes gyümölcsöt
(kompótot vagy szárított, tejbe áztatott gyümölcsöt),
5 dkg zsemlemorzsát, egy csipet sót, 3 tojás sárgáját
és a tojások kemény habbá vert fehérjét.
Kivajazott, lisztezett sütõformába simítjuk úgy,
hogy a massza csak a forma 2/3 részéig érjen, mert
sülés közben felemelkedik, és elõmelegített
sütõben (160-180°C) kb. 50 percig sütjük. Ha
hústût szúrunk bele, és a massza nem tapad rá,
akkor kész. Valószínûleg jó már,
ha a teteje repedezni kezd. A formában hagyjuk kihûlni. Hidegen
szeleteljük.


Szendvicskrémek

(A krémeket
megsózni nem kell, mert a margarin vagy krémsajt, amibõl
készülnek eleve sós.)


Almás
krémsajt


   
1evõkanálnyi krémsajtot (pl. Tejszínes krémsajt)
összekeverünk egy evõkanálnyi üvegreszelõn
lereszelt almával.


Gyümölcsös
túrókrém


   
1 evõkanál szitán áttört tehéntúrót
habosra keverünk 1 evõkanálnyi szintén áttört
puha gyümölccsel (meggyel, sárga- vagy õszibarackkal,
banánnal, 1 evõkanálnyi narancslével,


nagyobbaknak
málnával, eperrel). Cukorral (vaníliás cukorral
a legfinomabb) és pár csepp citromlével vagy mézzel
ízesítjük.


Húskrém


   
1 evõkanálnyi darált fõtt csirkehúst
jól kikeverünk 1 evõkanálnyi margarinnal. Ízesíthetjük
finomra reszelt zöldpaprikával, sajttal, apróra vágott
snidlinggel.


Májkrém


   
1 evõkanálnyi darált fõtt csirke- vagy sertésmájat
habosra keverünk 1 evõkanálnyi margarinnal. Nagyobbaknak
keverhetünk bele cseppnyi mustárt.


Mandulás
túrókrém
(1 éven felülieknek)


   
1 evõkanál szitán áttört tehéntúrót
habosra keverünk 1 evõkanál babareszelõn lereszelt
almával és 1 kávéskanál nagyon finomra
darált mandulával. Cukorral vagy mézzel ízesítjük.


Paprikakrém


   
2 evõkanál margarint habosra keverünk 2 kávéskanál
nagyon finomra reszelt nem csípõs zöldpaprikával.


Párizsis
krém


   
1 evõkanál nagyon finomra vagdalt és szétnyomkodott
(vagy megdarált) párizsit jól kikeverünk 1 evõkanál
margarinnal. Ízesíthetjük 1 mokkáskanálnyi
finomra reszelt édes zöldpaprikával.


Sajtos
krém


   
1 evõkanál finomra reszelt sajtot (pl. Trapista) jól
összekeverünk 1 evõkanál margarinnal. Ezt is ízesíthetjük
1 mokkáskanálnyi finomra reszelt édes zöldpaprikával
vagy 1 mokkáskanál paradicsompürével.


Sonkás
krém


   
1 evõkanál nagyon finomra vagdalt és szétnyomkodott
(vagy megdarált) gépsonkát jól kikeverünk
1 evõkanál margarinnal. Ízesíthetjük 1
mokkáskanálnyi finomra reszelt édes zöldpaprikával.


Szalonnakrém


   
1 evõkanál margarint elkeverünk 1 kávéskanálnyi
nagyon finomra reszelt édes zöldpaprikával és
2 kávéskanálnyi elkapart vagy ledarált (pl.
erdélyi) szalonnával. (Az egészen pici, 10 hónap
körüli babák is nagyon szeretik.)


Tojáskrém


   
1/2 keményre fõzött tojást nagyon apróra
vágunk, aztán habosra keverjük 1 evõkanál
margarinnal. Keverhetünk bele 1 kávéskanál reszelt
sajtot. nagyobb gyerekeknek apróra vágott snidlinget, esetleg
cseppnyi mustárt.


Tonhalkrém
(inkább 1 éven felülieknek, a csecsemõknél
a hal gyakran kiütéseket okoz)


   
1evõkanálnyi konzerv tonhalat (legjobb a nem olajos) villával
szétnyomkodunk, aztán elkeverjük 1 evõkanál
margarinnal. Néhány csepp citromlével ízesítjük.


        


Tejberizs


   
5 evõkanál megmosott rizst 1 dl enyhén sós
vízben teszünk fel fõzni. Ha a rizs beszívta
a vizet, 2,5 dl cukros tejjel felöntjük, és nagyon lassan
puhára fõzzük.


   



Tejberizzsel
töltött gyümölcsök


   
Többféle gyümölcsöt tölthetünk meg,
például õszi- vagy sárgabarackot (aszalt sárgabarackot
is), ringlót, nagyobb szemû szilvát. A gyümölcsöt
félbe vágjuk és kimagozzuk, pár csepp citromlevet
csepegtetünk rá, hogy ne barnuljon meg. (A gyümölcsök
héját könnyen lehúzhatjuk, ha rövid idõre
forró vízbe mártjuk õket.) 10 darab gyümölcs
töltéséhez 15 dkg megmosott rizst  annyi vízben,
ami ellepi, felteszünk fõzni. Ha a rizs beszívta a vizet,
4 dl cukros, vaníliás tejjel felöntjük, és
nagyon lassan puhára fõzzük. Mikor megfõtt, 
apróra vágott diót, mandulát, (nem sós)
pisztáciát vagy apró szemû mazsolát keverünk
bele.
Az
így kapott keverékbõl apró gombócokat
formálunk és
a
gyümölcs két felét két oldalról rányomjuk
egy-egy rizsgombócra. A két gyümölcsfél
között kilátszó rizsgombócot megforgatjuk
apróra vágott dióban, mandulában vagy pisztáciában.


Túrógombóc

   
2 tojás sárgáját csipet sóval és
200 gramm túróval elkeverjük, hozzáadunk 6 evõkanál
búza- (vagy 8 evõkanál kukorica-) darát és
a tojások keményre vert habját. Állni hagyjuk
legalább 30 percig. A masszát összekeverés nélkül
forró vízbe szaggatjuk. Kb. 10 percig fõzük.
Pirított zsemlemorzsára szedjük.


Túrókrém
gyümölccsel


   
10 dkg tehéntúrót szitán áttörünk.
Habosra keverjük 1-2 evõkanál vaníliás
porcukorral és lazán hozzákeverünk 2 púpozott
evõkanányi apró kockákra vágott idénygyümölcsöt
(sárga- vagy õszibarackot, meggyet, körtét, banánt,
nagyobb gyerekeknek jól megmosott málnát vagy epret
is).


Túróomlett

   
1 tojás sárgáját keverjük ki 5 evõkanál
tejjel, 10 dkg tehéntúróval, csipetnyi sóval
és 2 csapott evõkanál liszttel. Verjük kemény
habbá a tojás fehérjét, aztán óvatosan
adjuk a túrós keverékhez. Forrósítsunk
fel egy kanálnyi olajat egy teflonserpenyõben, majd öntsük
bele a masszát, süssük mindkét oldalát aranybarnára.


Túrópuding
gyümölccsel


   
a)
2 evõkanál étkezési keményítõt
elkeverünk 1 dl vízzel (vagy tejjel), 1 dl pépesített
gyümölccsel vagy gyümölcslével (sárga-
vagy õszibarackkal, meggyel, banánnal, ribizli-, narancs-
vagy mandarinlével...) és a gyümölcs fajtájától
függõen 1 zacskó vaníliás cukorral és
1-2 evõkanál kristálycukorral, majd az így
kapott krémbe belekeverünk 10 dkg szitán áttört
tehéntúrót. Ezután vajjal nagyon vékonyan
kikent apró pudingformába vagy egy mély tûzálló
tálkába töltjük úgy, hogy a massza csak
a forma 2/3 részéig érjen, majd a tálkát
egy ujjnyi forró vízzel megtöltött nagyobb edénybe
állítva elõmelegített sütõbe tesszük.
Addig sütjük, míg a puding besûrûsödik,
megkocsonyásodik (ha az ujjunkkal enyhén benyomjuk, rugalmas).
Miután kihûlt tálalhatjuk a formából
óvatosan kiborítva tejszínhabbal vagy mézzel
ízesített friss gyümölcspéppel, olvasztott
csokoládéval.


   
b) Fél zacskó vaníliás pudingport elkeverünk
1 dl vízzel (vagy tejjel), 1 dl pépesített gyümölccsel
vagy gyümölcslével (sárga- vagy õszibarackkal,
meggyel, banánnal, ribizli-, narancs- vagy mandarinlével...)
és a gyümölcs fajtájától függõen
2-3 evõkanál cukorral, majd az így kapott krémbe
belekeverünk 10 dkg szitán áttört tehéntúrót.
Ezután állandó kevergetés mellett felforraljuk,
és addig fõzzük, amíg besûrûsödik
(a forrástól számítva csak 1-2 perc). Ezután
vízzel kiöblített apró pudingformába vagy
egy mély tálkába töltjük. Miután
kihûlt tálalhatjuk tejszínhabbal, mézzel ízesített
friss gyümölcspéppel.


Tükörtojás
gyermekeknek


   
Nagyobb
gyerekek is szívesebben eszik meg a tükörtojást,
ha az alábbiak szerint készítjük:


egy serpenyõbe
kis olajat öntünk, és a kiolajozott serpenyõbe
nagyobb fémbõl készült olajba mártott
süteménykiszúró formákat állítunk
(pl. pogácsaszaggatót, szív- vagy virágkiszúrót)
az olajat felhevítjük, majd a nyers tojást a süteményformába
ütjük bele, a tükörtojást a kívánt
keménységûre sütjük, majd enyhén megsózzuk.
Az így sütött tojás felveszi a süteménykiszúró
formáját, tehát gyermekünket virág vagy
szívecske alakú tükörtojással lephetjük
meg. Reggelire kenyérrel vagy fõzelékhez feltétként
adhatjuk.


Vaníliás
túrópuding


   
a)
2 evõkanál étkezési keményítõt
elkeverünk 2 dl vízzel (vagy tejjel), 1 zacskó vaníliás
cukorral és 1-2 evõkanál kristálycukorral,
majd az így kapott krémbe belekeverünk 10 dkg szitán
áttört tehéntúrót.  Ezután
vajjal nagyon vékonyan kikent apró pudingformába vagy
egy mély tûzálló tálkába töltjük
úgy, hogy a massza csak a forma 2/3 részéig érjen,
majd a tálkát egy ujjnyi forró vízzel megtöltött
nagyobb edénybe állítva elõmelegített
sütõbe tesszük. Addig sütjük, míg a puding
besûrûsödik, megkocsonyásodik (ha az ujjunkkal
enyhén benyomjuk, rugalmas). Miután kihûlt tálalhatjuk
a formából óvatosan kiborítva tejszínhabbal
vagy mézzel ízesített friss gyümölcspéppel,
olvasztott csokoládéval.


   
b) Fél zacskó vaníliás pudingport elkeverünk
2 dl vízzel (vagy tejjel), 2-3 evõkanál cukorral,
majd az így kapott krémbe belekeverünk 10 dkg szitán
áttört tehéntúrót. Ezután állandó
kevergetés mellett felforraljuk, és addig fõzzük,
amíg besûrûsödik (a forrástól számítva
csak 1-2 perc). Ezután vízzel kiöblített apró
pudingformába vagy egy mély tálkába töltjük.
Miután kihûlt tálalhatjuk tejszínhabbal, mézzel
ízesített friss gyümölcspéppel vagy olvasztott
csokoládéval.


Virsli
rántva


   
Egy
virslit nyersen kb. 1 cm vastag karikákra vágunk. A karikákat
egyenként lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába
panírozzuk (a zsemlemorzsába keverhetünk egy kis apróra
reszelt sajtot is), majd forró olajban kisütjük. Amikor
megsült, majonézzel, mustárral vagy ketchuppal szemet
és szájat rajzolunk a virslikarikákra.


   
Ugyanígy ránthatunk ki krinolin-, fõzõkolbász-
vagy sárgarépakarikákat is (a répát
elõtte meg kell fõzni).


   
A gyerekek sokkal szívesebben megeszik az ilyen apró falatkákat,
mert nem kell bajlódni a vágással, egyszerre be lehet
kapni õket. Ráadásul a keveset evõ gyerekek
is könnyebben jóllaknak tõle, még ha nem is esznek
köretet hozzá, mert a panírban is van annyi szénhidrát
és kalória, mint a krumpliban vagy rizsben.


   


Zabkása

   
A zabpelyhet szûrõkanálba téve folyó
víz alatt lemossuk. Cukros tejben 1 kávéskanál
margarinnal puhára fõzzük. Apróra vágott
gyümölcsbefõttel, mazsolával dúsítható.


Zöldbabpaprikás

   
15-20 dkg zöldbababot feldarabolva enyhén sós vízben
5 percig elõfõzünk. Zsiradékon üvegesre
párolunk 1 kávéskanál reszelt hagymát,
rászórunk 1/2 mokkáskanál édes pirospaprikát,
hozzáadjuk a zöldbabot, csipet sót (vagy vegetát)
és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk.
Tejszínnel, zöldpetrezselyemmel ízesítjük
vagy tejfölös habarással sûrítjük. A
habarás után jól kiforraljuk.


 

Zöldséges
nokedli


   
4-5 evõkanál zöldborsót, 1 nagy karfiolrózsát
és 2 db sárgarépát enyhén sós-cukros
vízben puhára fõzünk, majd külön-külön
szitán áttörjük vagy turmixoljuk a zöldségeket.
25 dkg lisztbõl 2 kis tojással, vízzel és csipetnyi
sóval lágy nokedlitésztát készítünk.
Éppen csak addig keverjük, amíg a tészta összeáll,
utána három részre osztjuk. Az egyik részbe
belekeverjük a karfiolpépet, a másikba a répát,
a harmadikba a borsót (kisebb gyerekeknek a borsót mindenképpen
szitán paszírozzuk át, hogy a héja ne kerüljön
az ételbe). Elõször a fehér (karfiolos) tésztát
szaggatjuk  nokedliszaggatóval forró vízbe, amikor
megfõtt, szûrõkanállal kihalásszuk, hideg
vízzel leöblítjük és lecsepegtetjük.
Utána következik a narancssárga tészta. Végül
a zöld.


   
Tulajdonképpen a sima nokedlihez hasonlóan tálaljhatjuk
húsból vagy zöldségekbõl készült
pörköltekkel. Kisebb gyerekeknek azonban inkább különféle
mártásokkal kínáljuk. Jól illik hozzá
például a Sajtmártás:


   
1evõkanál margarint felolvasztunk, belekeverünk 1 evõkanál
lisztet, a tûzrõl lehúzva csomómentesen elkeverjük
3 dl tejjel. Csipet sóval ízesítjük. A tûzre
visszatéve, állandóan kevergetve besûrítjük.
Belekeverünk 5-10 dkg reszelt sajtot, és még egyszer
felforraljuk.
Ugyanígy
készíthetünk sonka- vagy zöldségmártást,
ha a mártásalapba sajt helyett darált vagy apróra
vágott sonkát vagy valamilyen zöldségpépet
keverünk.


Zöldségpudingok

   
a) Készíthetjük szinte bármilyen zöldségbõl
attól függõen, hogy a baba mit szeret (sárgarépából,
zöld- vagy sárgaborsóból, spenótból,
sóskából, karfiolból, brokkoliból, kelkáposztából,
kelbimbóból...). Kb. 15 dkg zöldséget apróra
vágva enyhén sós-cukros vízben puhára
fõzünk. Miután langyosra hûlt, a fõzõvizet
leöntve kávéskanálnyi vajjal és 1 tojás
sárgájával pépesítjük, majd belekeverjük
a tojás fehérjébõl vert kemény habot.
Az így elkészített masszát kivajazott tûzálló
tálkába töltjük úgy, hogy a massza csak
a forma 2/3 részéig érjen, mert sülés
közben felemelkedik, és egy ujjnyi vízzel megtöltött
tepsibe állítva sütõben lassú tûznél
megsütjük. Óvatosan borítjuk tányérra.


   
b) Az a) pontban leírtak szerint elkészítjük
a zöldségmasszát. 1 enyhén sós vízben
puhára fõzött, langyosra hûtött krumpliból
1 tojássárgával és kávéskanálnyi
vajjal pürét készítünk, beleforgatjuk a
tojás fehérje kemény habját. A zöldséges
masszából és a krumplipürébõl egyenlõ
vastagságú vékony rétegeket rakunk a kivajazott
tûzálló tálkába. Az a) pontban leírtak
szerint megsütjük.

***






| Főoldal || Profilom |
| Kilépés |
| Regisztráció || Belépés |
MAI TOP
FŐOLDALON

Üdvözöllek Magyarország




Honlap-menü

üzifal

SZERKESZTŐ MSN
Block content

óra
>
Látogatók

Naptár

skype
Block content

;                 Köszönjük,hogy benéztél. Remélem látunk még itt
<td width="107">
Copyright MyCorp © 2024